dimarts, 22 de gener del 2013

El Banc de Sang i Teixits és l'empresa pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que té com a missió garantir l'abastament i el bon ús de sang i teixits a Catalunya, essent el centre de referència en immunologia diagnostica i de desenvolupament de teràpies avançades.

 Els donants de sang son la peça clau de la donació de sang; com que la sang no es pot fabricar, només la podem obtenir de la donació altruista. Sense aquesta aportació de cada un dels donants, no tindríem matèria primera: la sang , per a elaborar els diferents productes que subministrem al sistema sanitari: concentrat d’hematies, plaquetes, i plasma. D’aquest últim s’obtenen diversos productes utilitzats diàriament per moltes persones malaltes: albúmina, factors de coagulació, immunoglobulines… 

Amb una donació podem salvar 3 vides 

Al 2012 es van fer 274.154 donacions. A partir d’aquestes donacions,un cop fet el fraccionament (separació) dels components sanguinis s’obtenen concentrat d’hematies, plaquetes i plasma; a més dels hemo-derivats que s’obtenen del fraccionament industrial del plasma (albúmina, factors de coagulació, immunoglobulines,…) que s’utilitzen diàriament per al tractament de molts malalts. Es per això que diem que 1 donació ajuda a salvar 3 vides. Una persona adulta amb un pes aproximat de 70 Kg, té uns 5 litres de sang. Per a fer una donació els requisits son : ser major de 18 i fins a 65 anys, pesar més de 50 kg. i tenir un bon estat de salut, omplir un qüestionari de salut i una breu entrevista amb el metge del Banc de Sang. A partir d’aquí es fa la donació en la que es recullen 480 ml de sang. Després el donant pren un refrigeri i pot fer vida normal. 

El cos humà renova permanent ment el teixits; així ho fa també amb les cèl·lules de la sang, els hematies o glòbuls vermells i les plaquetes. Per donar temps a formar noves cèl·lules, entre una donació i la següent han de passar com a mínim 2 mesos. Cal recordar que es pot donar sang varies vegades l’any: les dones fins 3 vegades i els homes fins a 4 cops. Tot i que la donació es voluntària, aquest fora l’ideal en quant a freqüència. 

Al 2012 hem millorat el rendiment de les campanyes, que ara es de més de 32 donants per sessió. Cal destacar, que més que les xifres de donacions, que segur poden millorar, l’important és obtenir les donacions necessàries per atendre a totes les persones malaltes que la necessiten a Catalunya. 

Els convido a participar el proper divendres 25 de gener en un acte molt senzill, que requereix una estona del seu temps, però que pot ajudar fins a 3 persones malaltes. Animeu-vos, que és molt fàcil, no cal estar en dejú, i a més teniu un ampli horari per trobar el moment que us vagi millor. Amb la vostra col·laboració podrem fer una bona campanya. 

CARMEN DÍAZ 
DEPARTAMENT PROMOCIÓ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada